luni, 24 martie 2008

Alegerile CLC Cv mandatul VI

Au trecut aproape 2 ani din mandatul al V-lea, deci Consiliul Local al Copiilor Craiova organizeaza din nou alegeri, unde la nivelul fiecarei Unitati Scolare vor fi alesi 1 sau 2 consilier/i (depinde de numarul de elevi din scoala respectiva) apoi dintre consilieri va fi ales Biroul Excutiv (Primarul, Viceprimari si Secretarul)

Calendarul Alegerilor

  • Pregatirea alegerilor ® februarie 2008 – aprilie 2008
  • Realizarea acrodurilor de parteneriat ® februarie –martie 2008
  • Prezentarea proiectului pentru conducerile scolilor implicate ® februarie 2008
  • Pregatirea grupului de voluntari (instruire) ® 23 – 25 februarie 2008
  • Sedinta consilieri educativi – 6 martie 2008 ® 10.00 – 12.00
  • Intalnire responsabili alegeri luni, 10 martie 2008, ora 10.00, Casa de Cultura a Studentilor, cam 10.
  • Intrarea voluntarilor/a profesorilor voluntari la orele de dirigentie, pregatirea alegatorilor, candidatilor, parintilor si a birourilor electorale ® 10 – 23 martie 20008
  • Depunerea declaratiilor de interes in vederea stabilirii sedintelor cu parintii si potentialii candidati 17- 22 martie 2008
  • sedinta birou electoral (instruirea acestora, in functie de lista nominala a elevilor din clasele a VI si a VII-a le vor fi inmanate cartile de alegator care vor ajunge la fiecare elev cu drept de vot)- 22 martie 2008 – 10.00 – 12.00
  • sedinta candidati - 22 martie 2008 – 14.00 – 16.00
  • sedinta cu parintii candidatilor - 22 martie 2008 – 12.00-14.00
  • Constituirea Birului Electoral Central (BEC) si a Birourilor Electorale de Circumscriptie Scoli (BECS) si instruirea membrilor ® - 23 martie 200
  • Depunerea candidaturilor la BEC si afisarea listelor cu candidatii in fiecare scoala ® 24 -26 martie 2008
  • Analizarea contestatiilor si validarea candidaturilor de catre Biroul Electoral de Circumscriptie ® 27 martie 2008
  • Campanie electorala (afisaj electoral intr-un spatiu special amenajat, forum de candidati la nivelul fiecarei unitati scolare, etc) ® 28 martie – 10 aprilie 2008
  • Acreditare observatori (atat din partea Asociatiei Pro Democratia, cat si din partea Inspectoratului Scolar Judetean si a Consiliilor Locale ale Copiilor si Tinerilor din alte localitati ale Romaniei) ® 27 - 30 martie 2008
  • Ziua alegerilor pentru consilieri in Consiliul Copiilor ® 11 aprilie 2008 (data alegerilor este obligatorie pentru toate unitatile scolare implicate in proiect, ora insa ramane la latitudinea unitatilor scolare, fiindu-ne insa transmise prin e-mail cu minim 5 zile inainte de alegeri)
  • Depunerea si rezolvarea contestatiilor la Biroul Electoral Central ® 12 aprilie 2008 (pana in ora 09.00)
  • Sedinta publica de validare si prezentare a membrilor CLC, depunerea juramantului alaturi de Biroul Executiv al Primariei Municipiului Craiova si consilierii adulti ® 12 aprilie 2008, ora 12.00
  • Istruirea noilor consilieri – 14 – 18 aprilie 2008
  • Sedinta plenara CLC Craiova – 19 aprilie 2008 – instruire informatii de baza + depunerea candidaturilor la functia de primar
  • Aplicatii 21-23 aprilie 2008
  • Training Master FORUM - 01 – 04 mai 2008
  • Campanie electorala – 21 aprilie – 9 mai 2008
  • Alegeri primar – 10 mai 2008

LEGEA ELECTORALĂ


Capitolul I

Art.1. Consiliul Local al Copiilor Craiova se va alege prin vot universal, direct, egal, secret şi liber exprimat. Alegerile se vor organiza în circumscripţii electorale (şcoli) prin vot exprimat pe baza scrutinului uninominal.

Art.2. Elevii, cetăţeni români, fără deosebire de naţionalitate, rasă, religie, sex, exercită în mod egal drepturile electorale.

Art.3. Au dreptul de a alege şi de a fi aleşi elevii cuprinşi în clasele a VI-a şi a VII-a din Craiova.

Art.4. Nu pot fi aleşi elevii care au media la purtare sub 8 (opt) sau care au corigenţe pe anul şcolar în curs. In afara de aceste exceptii, TOTI DORITORII POT CANDIDA, indiferent de opinia cadrelor didactice cu privire la abilitatile si competentele acestora.

Art.5. Candidaturile pentru Consiliul Local şi pentru funcţia de Primar se depun de către candidaţi la Biroul Electoral Central Craiova.

Pentru fiecare circumscripţie electorală (şcoală) sunt desemnate locurile de consilieri pentru Craiova conform anexei.

După alegerea Consiliului Local al Copiilor, acesta va alege dintre membrii săi un primar.

Capitolul II

Art.5. Secţiile de votare se organizează în şcoli conform modelului adult: spatiu bine determinat/sala special amenjata (o sala de clasa, sala de sport, cabinet, etc)., cabine de vot (fie cabine proprii ce sunt utilizate in cazul alegerilor adultilor, fie cabine imprivizate care insa sa asigure secretul votului), urna pentru buletinele de vot (sigilata cu stampila unitatii scolare), spatiu pentru membrii Biroului Electoral de Circuscriptie (masa si scaune), documente puse la dispozitia BEC (lista cu alegatorii-elevii din clasele VI si VII), afisarea pe usa de la sectia de votare a modelului de buletin de vot, a legii electorale si a listei cu alegatorii, indicatoare catre sectia de votare de la intrarea in curtea scolii pana la usa sectiei de votare, indepartarea materialelor din campania electorala, permisiunea de a intra observatorii in sectia de votare.

Art.6. Listele electorale cuprind pe toţi elevii cu drept de vot şi se întocmesc separat pentru fiecare şcoală, fiind autentificate prin semnăturile directorului şcolii, a secretarului acesteia şi ale preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie.

Art.7. Un alegător poate fi înscris numai pe o singură listă electorală.

Art.8. Fiecare elev cu drept de vot îşi va verifica înscrierea pe lista electorală si va semna dupa ce va primi buletinul de vot.

Art.9.Birourile electorale din circumscripţii au rolul de a organiza şi coordona desfăşurarea alegerilor pentru desemnarea consilierilor.

Biroul electoral de circumscripţie este alcătuit din câte un elev, reprezentant al fiecărei clase a VI-a şi a VII-a. Membrii Biroului Electoral de Circumscripţie aleg un preşedinte al acestuia.

Biroul Electoral Central al Localităţii Craiova organizează şi conduce alegerea consilierilor şi a primarului.

Această birou va fi constituită din câte un elev, reprezentant al fiecărei şcoli, un reprezentant al Inspectoratului Şcolar şi un reprezentant al Primăriei.

Art.10. BEC Craiova şi birourile electorale de circumscripţii au următoarele atribuţii:

a. veghează la întocmirea şi afişarea în termen a listelor electorale şi la organizarea corectă a sectiilor de votare;

b. afişează listele de candidaţi, organizează locul de expunere publică a manifestelor, programelor şi afişelor candidaţilor, veghează la desfăşurarea corectă a campaniei electorale, fac numărătoarea voturilor şi validează rezultatul alegerilor; în caz de egalitate de voturi, va fi declarat câştigător candidatul mai tânăr.

c. primesc şi soluţionează contestaţiile privind candidaturile şi desfăşurarea alegerilor în termen de 24 de ore de la înregistrarea lor; termenul de depunere a contestaţiilor nu poate depăşi 48 de ore de la afişarea rezultatelor.

Art.11. Campania electorală pentru alegerea consilierilor se va desfăşura între 28 martie - 10 aprilie 2008, iar pentru funcţia de primar între 21 aprilie – 9 mai 2008.

Art.12. Alegerile pentru consiliul local vor avea loc pe 12 aprilie 2008, iar cele pentru primar pe 10 mai 2008.

Capitolul III

Art.13. Pentru funcţia de primar va fi desemnat candidatul care a obţinut majoritatea simplă a voturilor consilierilor.

Art.14. În cazul în care nici un candidat la funcţia de primar nu obţine 1/2 + 1 din voturile consilierilor în primul tur, se va organiza un al doilea tur de scrutin la care vor participa candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur (cel puţin 3 candidaţi). Dacă nici după al doilea tur de scrutin nici un candidat nu obţine 1/2 + 1 din voturile consilierilor, în al treilea tur vor participa candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur (cel puţin 2 candidaţi).

Art.15. Candidaţii care au obţinut cele mai multe voturi după candidatul care a fost ales primar vor îndeplini funcţia de vice-primar

Art.16. Rezultatul final al alegerilor va fi comunicat de către biroul electoral central într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (al adulţilor) prezidată de Primar.

Art.17. Mandatul Consiliului Local al Copiilor Craiova este de 2 ani.





duminică, 23 martie 2008

10 ani de PAL-TIN la Craiova

Timp de 10 ani am incercat impreuna sa schimbam atitudini, sa rezolvam probleme, sa incercam sa demonstram ca a nu face totul nu este o scuza pentru a nu face nimic.
Impreuna am reusit sa mobilizam resursele din comunitate pentru a face viata copiilor mai frumoasa si pentru a-i implica cu adevarat in solutionarea propriilor probleme printr-o colaborare directa cu administratia locala.
Astfel, timp de 10 ani:
  • 35468 de elevi din clasele VI-VII din 44 de unitati scolare din Craiova si-au votat reprezentantii;
  • 350 de de consilieri au fost desemnati prin vot de colegii lor;
  • 127 de voluntari au fost implicati in proiectele CLC;
  • 380 de proiecte au fost implementate;
  • 25000 de beneficiari directi;
  • 58000 RON au fost obtinuti din sponsorizarii de la 78 de agenti economici;
  • 1700 RON au reprezentat sprijinul financiar oferit de administratia locala pentru programele implementate in parteneriat.

" Dragi colegi,

La 10 ani de CLC Craiova si un an de mandat pentru mine ma aflu in postura de a va raporta intreaga noastra activitate.
Cu bune, cu rele, un lucru e sigur: CLC exista pentru voi si in toti acesti ani am incercat sa facem in asa fel incat sa fim alaturi de voi si sa ne facem datoria, sa ne respectam promisiunile pe care vi le-am facut.
Primii ani au reprezentat o adevarata provocare pentru alesii vostri: usi inchise, lipsa oportunitatilor de tot felul, lipsa de vizibilitate, lipsa unor parteneriate stabile, lipsa de incredere a celor din jur.Cu trecerea timpului acestea s-au rezolvat. Avem parteneriate, avem vizibilitate, avem consilieri activi, avem credibilitate, din pacate lipsa fondurilor ramane singurul impediment in realizarea multora din proiectele pe care vi le-am primis in campaniile electorale.
Lucram la asta si incercam sa ne punem la punct un sistem de finantare care sa ne permita sa rezolvam mult mai multe din problemele voastre.
Avem insa nevoie si de voi!
Nu vom reusi niciodata sa va repsrezentam interesele daca nu le cunoastem.Noi venim catre voi, dar va asteptam si de voi cu idei, cu propuneri, astfel incat sa obtine rezultate cat mai importante la nivelul comunitatii craiovene.

Va multumesc pentru acesti ani,
Va multumesc pentru increderea pe care ne-ati acordat-o,
Va multumesc ca veti fi si de acum inainte alaturi de noi!"

Primar al Consiliului Local al Copiilor Craiova,
Teona Goreci

Despre PAL-TIN

Asociaţia MASTER Forum îşi propune prin Proiectul PAL-TIN crearea de Consilii Locale ale Copiilor şi/ sau Tinerilor (CLCT) şi asistarea funcţionării lor. CLCT-urile, alese de tineri dintre colegii lor, sunt un spaţiu de exprimare liberă a opiniei şi de transformare a ideilor în proiecte. Prin alegeri, consilierii câştigă calitatea de a reprezenta tinerii din comunitate în faţa celorlalţi actori locali. Prin instruiri, câştigă abilitatea de a aplica promisiunile electorale. Prin natura sa, un Consiliu Local al Copiilor şi/ sau Tinerilor este un catalizator în viaţa comunităţii.
Un tânăr câştigă în proiectul PAL-TIN acele instrumente care garantează libertatea unui om: ştiinţa de a transforma ideile în realitate, obişnuinţa de a-şi ajuta semenii şi curajul de a cere socoteală celor care conduc.

Ce este Consiliul Local al Copiilor Craiova?

Consiliul Local al Copiilor Craiova (CLC Cv) este parte integranta a proiectului PAL-TIN (Participarea TINerilor la Administrarea Locala) initiat de Asociatia MASTER Forum (Forum de Management Asociativ pentru Structuri de Tineret si Eco-dezvoltare din Romania).
CLC Cv este o structura legitima fara orientare politica, formata din consilieri elevi alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, fiind singura structura reprezentativa a copiilor la nivel local.
In anul 2007
Consiliul Local al Copiilor Craiova a implicit 10 ani de la infiintare, 10 ani pe parcursul carora am incercat impreuna sa schimbam atitudini, sa rezolvam probleme, sa facem astfel incat vocea copiilor craioveni sa fie ascultata si luata in considerare.
PAL-TIN este un proiect acceptat atat de Consiliul Local Municipal Craiova, dar si sustinut de Ministerul Internelor si Reformei Administrative si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Inspectoratul Scolar Judetean Dolj.
site-ul clc cv